PARENTING

Indemnizatie pe viata pentru mamele cu cel putin 3 copii. Proiectul mamelor eroine, adoptat de Senat

Proiectul de lege care prevede acordarea indemnizatiei viagere lunare pentru mamele a cel putin 3 copii a fost adoptat tacit de Senatul Romaniei. Propunerea legislativa a deputatului PSD Ninel Peia conform presupune ca femeile care au nascut si crescut cel putin trei copii primesc indemnizatie viagera lunara, iar celor care au cel putin cinci copii li se acorda si medalia de „Mama-eroina”.

Urmatoarea etapa pentru aprobarea proiectului se va desfasura in Camera Deputatilor, in urma careia va merge mai departe sau nu.

Un studiu facut de profesorul Vasile Ghetau, directorul centrului de cercetari demografice al Academiei Romane, ne arata faptul ca in Romania natalitatea scade progresiv de la un an la altul.
 Iata cifrele care dovedesc acest fapt.

In anul 1990 s-au nascut 314.746 de copii, in 2011 s-au nascut 196,242 iar in 2013, 176.000, jumatate din cati s-au nascut in 1990. In acest ritm, in anul 2050 populatia Romaniei va fi de 16 milioane de locuitori.

“Concluzia este înfiorătoare: româncele nu mai fac copii. Viaţa grea, eventualitatea luării căii străinătăţii la un moment dat, aşteptarea unei clipe favorabile sau a unui serviciu mai bun, toate pot fi argumente pentru orice femeie din România pentru a evita, prelungi sau chiar nega o posibilă maternitate. (…) Dacă nu vom adopta acum măsurile de mare şi urgentă necesitate, avem toate şansele să ne diluăm ca popor în masa tot mai mare de migranţi, de venetici, ce vor găsi aici şi pâine bună şi condiţii minunate faţă de locurile lor de provenienţă”-sustine Ninel Peia.

Acesta a mai adaugat:” o femeie care se dedica cresterii si educatiei a trei sau mai multi copii poate fi numita, fara indoiala, o mama-eroina. Sacrificiul ei de acum garanteaza viitorul nostru al tuturor, al romanilor si al patriei lor. Cu cat recunoastem si facem ceva in sensul adevarat de a le ajuta, cu atat mai multe sanse avem sa ne intoarcem la peste 20 de milioane de inimi de romani!”

Iata cati bani vor primi mamele eroine:

Indemnizatia viagera se acorda in fiecare luna dupa cum urmeaza: mamele care au trei copii beneficiaza de 30% din salariul mediu net pe economie, asta insemnand 561,3 lei, mamele care au 4 copii beneficiaza de 40% (748,4 lei) , iar cele care au 5 copii sau mai mult beneficiaza de 50% (935,5 lei) plus medalia de “Mama-eroina”. Acordarea acestor sume  nu este conditionata de un alt venit si nu se impoziteaza.

Un alt aspect important  pe care deputatul PSD l-a mentionat este ca se vor aduce amendamente acestui proiect de lege, astfel incat si barbatii care sunt singuri, dar care cresc singuri trei sau mai multi copii, sa beneficieze de indemnizatie.

Comments

comments