Tips&Tricks

Ati simtit vreodata o tresarire in timpul somnului? Trebuie sa aflati imediat ce se intampla!

Cu toții am experimentat într-un fel sau altul acest fenomen ciudat din timpul somnului, când ne trezim brusc în timpul unei tresăriri de moment care ne smulge pur și simplu din starea de ațipire în cea de luciditate.

Oamenii de știință au numit-o “spasm hipnagogic”, dar ce este mai exact această stare ciudată care uneori ne înspăimântă?

CITESTE SI >>>

La noapte, adormi aproape instantaneu, cu aceste trucuri foarte simple

Antreneaza-te sa adormi in mai putin de 30 de secunde! Uite cum

Trucuri sa dormi ca un bebelus pe canicula, chiar daca nu ai aer conditionat

Ce este, mai exact spasmul hipnagogic din timpul somnului și cum apare el?

Ceea ce noi credem de fapt că ar fi o tresărire, este un spasm muscular care își face apariție în momentul în care cineva se află în perioada de tranziţie dintre veghe şi somn.

Spasmul poate să apară din senin, fără să aibă o cauză externă, sau poate fi provocat de un zgomot, cum ar fi aprinderea unei lumini, o simplă atingere sau alţi factori. De obicei, spasmul este însoţit de o senzaţie ciudată de cădere, dar la unii oameni tresărirea vine cu uşoare halucinaţii, de exemplu o lumină puternică sau un zgomot care nu există de fapt, potrivit Unica.ro.

Acest tip de spasm este des întâlnit în rândul oamenilor. De altfel, aproape toată lumea a experimentat un astfel de spams în timpul vieții. Dar care este, mai exact, explicația științifică?

Deși o explicație exactă nu a fost dată, o teorie spune că acest fenomen pate fi considerat un mic „rateu” al sistemuui nervos care nu reușește să se plieze între cele două stări: cea de veghe și cea de somn.

O altă teorie spune că spasmul nocturn poate fi o expresie a evoluției umane, apariția sa fiind explicată prin faptul că strămoșii noștri dormeau în copaci, astfel că somnul lor era guvernat de astfel de tresăriri.

Uneori se întâmplă şi în timpul nopţii, când dormi, fără să-ţi dai seama, pentru că nu e suficient de puternic să te trezească. La unii dintre noi apare mai des, la alţii mai rar. Astfel, în momentul în care adormim, creierul nostru confundă starea de relaxare musculară cu căderea dintr-un copac şi reacţionează rapid printr-o contracţie involuntară a muşchilor.

Comments

comments