ACTUAL

500 de euro pentru tinerii din strainatate care vor sa se intoarca in tara

Romanii care lucreaza in strainatate si vin sa se angajeze in Romania inainte de implinirea varstei de 35 de ani ar putea primi un bonus de la stat in valoare de 500 de euro pe luna. Este vorba despre un proiect legislativ care se afla in dezbatere publica.

Initiativa legislativa apartine unui senator UNPR, iar daca va fi adoptata, ar aduce putea sa aduca multi tineri romani care lucreaza in strainatate inapoi acasa.

Astfel, fiecare tanar care nu are mai mult de 35 de ani si care lucreaza acum in strainatate sa primeasca in fiecare luna, timp de un an, cate 500 de euro. In plus, tinerii nu trebuie neaparat sa fie angajati undeva in tara, ci pot foarte usor sa lucreze in gospodaria proprie.

“Avem nevoie de forta de munca in tara, mai ales de specialisti. Ne pleaca medicii, profesorii, inginerii, ITistii si chiar muncitorii simpli, in special tineri, caci nu sunt platiti asa cum trebuie aici, in tara. Vrem sa-i stimulam cumva sa isi puna in valoare capacitatea aici, nu peste hotare. Un an, am putea sa-i stimulam sa ia mai multi bani, chiar decat castiga acum in afara tarii. Sunt convins ca in aceasta perioada de timp, oamenii isi vor face un rost aici, acasa”, a spus senatorul UNPR Constantin Popa, initiatorul legii.

Senatorul este de parere că resurse financiare s-ar gasi pentru stimularea celor care vor sa vina inapoi in tara, fara a fi nevoie de fonduri in plus de la bugetul statului.

Constantin Popa vine si cu o solutie in acest sens: scumpirea cu 0,5 lei a produselor accizabile (tigari, alcool) a produselor de tip fast-food si a bauturilor carbogazoase ar putea atrage la bugetul de stat cateva milioane de euro.

Comments

comments