INTERNATIONAL

Cine ar fi crezut? Ce se intampla, de fapt, cu oamenii care CASCA mai des? Nimeni nu stia asta pana acum

Căscatul este o funcție normală a organismului. Cu toate acestea, dacă ajungi să caști prea des, ești nepoliticos. Dincolo de acest gest, pe care societatea modernă îl cataloghează doar din punct de vedere etic, există o explicație științifică halucinantă.

Un nou studiu a făcut o descoperire interesantă: durata căscatului  depinde de greutatea creierului, și cât de mulți neuroni are.

Cu cât cascatul este mai prelung, cu atât mai mare este creierul, potrivit studiului, publicat in revista Biology Letters.

Cercetarea a constatat că durata unui căscat prezice cu exactitate dimensiunea creierului unui animal, iar concluziile lor pot fi aplicate la oameni, potrivit Indy100.com.

Cercetatorii au vizionat videoclipuri pe YouTube de pisici, câini, gorile, vulpi, cămile, ariciul, cai, șobolani, cimpanzei și mai mult, au măsurat căscatul acestora.

Ei au descoperit ca la oameni acest gest dura mai mult, iar creeierul lor cântărește evident mai mult decât la alte animale.

Printre cei care au fost analizați au fost au fost cimpanzeii, caii și cămile. Iar căscatul scurt a fost întâlnit la șoareci, iepuri și șobolani.

Andrew Gallup, psiholog evolutiv si unul dintre cercetatorii studiului, spune că obișnuim să căscăm pentru a nerăci creierul. El scrie pentru Minutul Academic:

„Când căscăm, maxilarul are rolul de a crește circulația de sânge cald la nivelul craniului și, implicit la creier.

În același timp, inhalarea profundă aduce un val de aer în cavitățile nazale și orale, determinând răcirea arterelor craniene prin convecție.

Aceste două procese disipa căldura în același mod în care un radiator raceste un motor de mașină”, susține Gallup.

Comments

comments