Revista presei

Dosarul economic de sanatate poate aduce grave prejudicii oamenilor

Dosarul electronic de sănătate e deja obligatoriu. Pacienţii nu pot refuza constituirea acestui dosar care va conţine toate informaţiile importante despre sănătatea lor. Pacienţii nu au dreptul să refuze nici includerea în dosar a unor informaţii care, dacă ajung pe mâna unor medici sau funcţionari de rea-credinţă, le pot aduce grave prejudicii.

Dosarul permite accesul tuturor furnizorilor de servicii medicale la informaţii sensibile despre pacienţi: tulburări psihice, infectarea cu HIV, boli cu transmitere sexuală. În felul în care e construit, dosarul electronic creează premisele unor derapaje etice fără precedent în sistemul sanitar.

Dosarul electronic de sănătate al pacientului, obligatoriu în ţara noastră din 12 noiembrie, conţine într-o formă standardizată toate informaţiile relevante despre starea de sănătate a pacientului: de la alergii şi intoleranţe, proteze şi alte dispozitive medicale interne, transplanturi, istoricul de boli/diagnostice, boli transmisibile, intervenţii şi proceduri suferite de-a lungul timpului, rezultatele analizelor făcute de pacient de-a lungul timpului, imunizări, dacă are boli ereditare în familie, care au fost cauzele decesului membrilor familiei sale (părinţi şi fraţi), care sunt bolile de care suferă (au suferit) membrii familiei sale (părinţi şi fraţi) şi aşa mai departe.

Pacienţii nu pot refuza nici crearea dosarului electronic şi nici includerea în dosar a unor informaţii sensibile privind starea lor de sănătate, cum ar fi, de exemplu: tulburările psihice, boli cu transmitere sexuală, abuzul de substanţe interzise, infectarea cu HIV, etc.

CNAS ne asigură că toate aceste informaţii sunt stocate în sistemul dosarului electronic de sănătate (DES) într-o formă securizată. În fapt, ameninţarea infracţiunilor informatice tot mai ingenioase rămâne una dintre cele mai probleme pe care le aduce implementarea acestui sistem, chiar şi în statele în care sistemul dosarului electronic funcţionează de multă vreme şi în care se investeşte semnificativ în securizarea datelor medicale ale pacienţilor.

Literatura medicală abundă de studii ştiinţifice care atrag atenţia asupra vulnerabilităţilor inerente ale soft-urilor cu care operează dosarele electronice ale pacienţilor, în statele în care acest sistem a fost implementat.

Citeste mai multe pe Economica.net

Comments

comments