In timp ce criza din Grecia a fost amanata, SUA mai are putin si se apropie si ea de marginea prapastiei. Daca politicienii nu vor ajunge la un consens in legatura cu marirea sau plafonarea limitei de indatorare, din 2 august SUA nu va mai putea imprumuta sau onora plati.

 

 

 

Plafonul maxim de indatorare a fost deja majorat la 14.300 miliarde de dolari. Unii analisti sustin ca o noua crestere a plafonului ar transforma nu numai economia Americii, ci si cea globala intr-un haos de nedescris.

 

 

 

Insusi presedintele SUA, Barack Obama, a atras atentia ca pe 2 august Trezoreria va epuiza toate operatiunile financiare de care dispune pentru efectuarea platilor.

 

 

 

Astfel ca, dupa aceasta data, SUA are doua posibilitati: ori mareste plafonul de indatorare, ori va fi nevoita sa renunte la unele obligatiuni importante, precum plata ajutorului de somaj sau a ajutoarelor sociale.

 

 

 

Intrarea SUA in incapacitate de plata ar avea reactii dezastruoase pe pietele financiare, este de parere postul american CNBC impreuna cu mai multi analisti financiari.

 

 

 

Totodata, multe voci spun ca politicienii americani nu vor putea ajunge la un compromis in legatura cu decizia care ar trebui luata dupa 2 august, ceea ce ar provoca acelasi tip de dezastru financiar.

 

Comments

comments