PARENTING

Ce dezvaluie, de fapt, plansul unui bebelus? S-au descoperit lucruri NESTIUTE PANA ACUM

Plânsetul unui bebeluş poate dezvălui mult mai mult decât dacă acestuia îi este foame sau este obosit.

Diferenţe subtile în ţipetele unui bebeluş pot oferi indicii preţioase referitoare la problemele de dezvoltare şi neurologice ulterioare, cum ar fi dificultăţi în procesul de învăţare a limbii. De asemenea, caracteristicile plânsetului pot oferi cadrelor medicale o metodă prin care să cuantifice durerea atunci când tratează bebeluşii. Pe termen lung, oamenii de ştiinţă speră ca analiza plânsetului să permită doctorilor să detecteze afecţiunile şi să le trateze mult mai devreme decât astăzi.

CITESTE SI >>>

Varsaturile la bebelusi! Iata ce este normal si ce nu

Cum sa faci ca bebelusul sa fie mai destept chiar inainte de a se naste

Copilul tau ADOARME GREU noaptea? Iata cele mai bune metode de a-l trimite in lumea viselor

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Brown şi de la Women & Infants Hospital din Providence au conceput un program computerizat care ajută la analizarea plânsetului unui bebeluş. Specialiştii speră să ofere în scurt timp acest program cercetătorilor din întreaga lume pentru a le pemite acestora să analizeze tiparele de plâns ale bebeluşilor ce nu pot fi detectate de urechea umană.

Programul segmentează plânsetul bebeluşilor în segmente de 12,5 milisecunde şi măsoară înălţimea şi volumul sunetului, alături de alţi parametri. În total, software-ul evaluează 80 de parametri diferiţi ce ar putea fi folosiţi pentru a detecta riscul de a suferi de anumite probleme ce ameninţă sănătatea unui nou născut.

Deaorece plânsetul este controlat de nervii cranieni, el poate reprezenta o fereastră către creier. Cercetătorii nu au atins încă etapa în care pot stabili legături între anumite caracteristici ale plânsetului şi diferite afecţiuni, însă au descoperit că la nivel de grup, sistemul nervos al unui bebeluş (şi implicit plânsetul acestuia) poate fi afectat de expunerea prenatală la alcool, vătămările la naştere şi chiar poate anticipa un diagnostic de autism.

Cercetătorii nu au atins încă etapa în care ţipetele bebeluşilor pot indica o anumită boală, deşi acesta este scopul lor pe termen lung. Astăzi, plânsetul unui bebeluş poate dezvălui informaţii despre durerea pe care aceştia o percep şi despre sistemul lor nervos.

În anii ’60, cercetătorii au început să evalueze plânsetele bebeluşilor din cauza maladiei Cri du chat (ţipătul pisicii în franceză). Bebeluşii ce suferă de această afecţiune genetică rară au un plânset înalt caracteristic ce poate fi detectat uşor de urechea umană.

Înălţimea sunetului este dată de numărul de vibraţii pe secundă al corzilor vocale. Un plânset obişnuit al unui bebeluş este de aproximativ 400 de hertzi (cicluri pe secundă). În schimb, un bebeluş ce suferă de Cri du chat are un plâns de 1.000 de hertzi sau mai mare.

Noul software conceput de cercetătorii americani analizează plânsetul bebeluşilor în mai multe moduri. Primul panou al programului indică înălţimea sunetului, iar cel de-al doilea arată mai multe caracteristici ale frecvenţei ţipătului. În cel de-al treilea panou cercetătorii pot vedea cât de clar este ţipătul, iar în ultimul panou este măsurată energia plânsetului (cât de tare se aude).

În trecut, cercetătorii au evaluat ţipetele cu ajutorul unor sisteme mai complicate, însă cercetătorii de la Brown afirmă că acest sistem automat va oferi un proces mai rapid şi mai detaliat.

Philip Sanford Zeskind, director departamentului de cercetări în neurodezvoltare din cadrul Levine Children’s Hospital, afirmă că analizarea plânsetului unui bebeluş este extrem de importantă mai ales în primele două-trei luni de viaţă, înainte ca acesta să perceapă nişte repere sociale (cum ar fi faptul că atunci când plâng, mama va veni la ei).

Citeste mai mult pe Descopera.ro

Comments

comments