Copiii care prezinta boli severe si care nu se pot deplasa la scoala, pot in continuare sa beneficieze de educatie.
Companiile specializate in robotica au creat roboti surogat care pot sa se deplaseze in locul copiilor la cursuri.
Este cazul Lui Stepan Supin, de 12 ani din Moscova, care de doi ani sufera de leucemie. Sistemul sau imunitar este atat de slabit incat nu poate merge la scoala. Parintii au gasit solutia slavatoare. Cu ajutorul robotului R.BOT 100 produs de 3Detection Lab, copilul nu pierde niciuna din lectiile predate in clasa. Stepan poate interactiona de la distanta cu colegii si cu profesorii prin intermediul robotului.
R.BOT 100 costa in jur de 3.000 de dolari, se deplaseaza pe un mecanism alcatuit din mai multe rotite si poate efectua miscari complexe, precum miscarea capului in stanga sau in dreapta. Robotul are o camera web, un display, microfon, boxe audio si conexiune la internet, astfel ca Stepan poate foarte usor sa interactioneze cu toti cei care se afla la scoala.
Nu este insa singurul caz din lume. Lyndon Baty din Texas, care sufera de o boala grava la rinichi a apelat la acelasi tip de robot surogat pentru a-si continua studiile. Este vorba de un robot creat de VGO Comunication, cu doua camere video, sistem audio si autonomie de 10 ore.
„Nu am crezut, dupa ce m-am imbolnavit, ca voi mai putea interactiona cu colegii de la scoala. Cu VGO e ca si cum m-as afla in clasa”, spune Lyndon.
Desi pretul unui astfel de robot este de 6.000 de euro, odata cu avansul tehnologiei, aceasta ar putea fi o metoda la indemana de a participa la cursuri fara a fi prezent fizic acolo. Oamenii de stiinta estimeaza ca pretul unor astfel de roboti ar putea sa scada destul de mult, astfel ca multi vor putea apela la aceasta metoda.

Comments

comments