Sanatate

Bomba CHIMICA. Ce contine, de fapt, COZONACUL din magazine?! Aproape toate sortimentele au asta in compozitie

In perioada sarbatorilor de iarna, comerciantii si producatorii fac tot posibilul sa-si sporeasca vanzarile, pe fondul cererii mari de pe piata si a vanzarilor in crestere.

Nu toate produsele care apar pe piata si care sunt in spiritul sarbatorii sunt potrivite pentru a fi consumate. Ce spun specialistii care au analizat mai multe sortimente de cozonac?

Cat de sanatos este cozonacul din comert?

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a efectuat de curand un studiu pe 31 de sortimente de cozonaci existenti pe piata, iar rezultatele sunt socante.

Se pare ca produsele analizate de experti nu respecta reteta traditionala. Pe langa ingredientele de baza, faina, zahar, drojdie, sare iodata, in compozitia cosnacului din comert s-au mai identificat si spartura de soia, srot de soia, faina de soia degresata, amidon din porumb, ou praf, pudra de albus de ou, fibre de cartofi, zer praf, otet din vin, faina de orz, lapte praf, gluten din grau, ulei de palmier, ulei de rapita, enzime, drojdie comprimata, faina de porumb, gris de grau, pudra de zer, conservanti, coloranti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori, se arata in raportul studiului realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorului din Romania, potrivit Eva.ro.

 

CITESTE SI >>>

Secretul sarmalelor! Ingredientul pe care ar trebui sa-l pui in ele ca să nu te ingrasi deloc

Cel mai pufos cozonac de Craciun. Greseala pe care o fac toate gospodinele cand il prepara

Ceaiul de ghimbir curata ficatul, dizolva pietrele de la rinichi si omoara celulele canceroase

 

Studiul mai arata ca niciunul din produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului (faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri).

Astfel, in cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari, care prezinta un risc crescut de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung.

“Cozonacul, fie de casa, fie de fabrica, este un produs pentru oameni sanatosi, fara boli metabolice si alte suferinte sensibile la alimente grele. Fiind un aliment realizat din ingrediente cu mare valoare nutritiva, concentrate, modificate major prin coacere, se intelege ca un consum excesiv de cozonac pune organismul la grea incercare. Aproape orice sortiment de cozonac contine circa 300 kcal /100 g si un continut ridicat de glucide, astfel incat se indica un consum de max. 500 g cozonac /saptamana chiar pentru o persoana sanatoasa. Cozonacul de casa, facut dupa retete consistente, este cu mult mai greu pentru organism”, a spus prof. univ. dr. Ion Schileru, Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii.

Comments

comments