Vesti bune pentru romanii cu venituri MICI! S-a aprobat legea care le da bani! Cum ii obtin

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind venitul minim de incluziune care cumulează trei ajutoare sociale în unul singur: ajutorul de incluziune, ajutorul de sprijin pentru familiile cu copii și ajutorul pentru încălzire.

„Guvernul a adoptat proiectul de lege privind venitul minim de incluziune, act normativ care integrează ajutoarele sociale acordate familiilor și persoanelor singure aflate în dificultate. Pentru a avea un impact mai consistent privind reducerea sărăciei, sprijinul se focalizează către persoanele aparținând celor mai săraci 20% din cetățeni. Noile reglementări încurajează părinții să-i trimită pe copii la școală, stimulează încadrarea persoanelor apte pe piața muncii, crește cuantumul sprijinului acordat și asigură atingerea obiectivului României de reducere a numărului de persoane sărace cu 580.000 până în 2020, conform Strategiei Europa 2020”, potrivit unui comunicat emis de Executiv.

Noul program al venitului minim de incluziune va fi aplicat începând cu 1 aprilie 2018. „Efortul bugetar pentru 2018, atât pentru aplicarea noului program, cât și pentru implementarea ajutoarelor sociale conform legii aflate acum în vigoare, este estimat la 2,087 miliarde lei. Pentru 2019 și 2020 efortul bugetar este estimat la 2,412 miliarde lei anual, cu 1,012 miliarde lei mai mult comparativ cu un an de plăți în condițiile legislației actuale”, se mai arată în acelaşi document.

Potrivit proiectului de lege, venitul minim garantat, alocațiile pentru susținerea familiilor sărace și ajutoarele pentru încălzire, cele trei tipuri de programe de asistenţă socială care se aplică acum, vor fi unificate în venitul minim de incluziune. Noul mecanism instituie noţiunea de venit net lunar ajustat, care reprezintă suma ce revine fiecărui membru al familiei din venitul lunar total al acesteia, care presupune ponderarea cu un anumit indice, atunci când se calculează plafonul maxim al ajutorului. El este 1 pentru persoane singure sau pentru capul familiei şi 0,5 pentru orice alt membru al familiei.

Citeste articolul complet pe RomaniaTV.net

Comments

comments

Author: johnyhilfiger